Geschiedenis

Scouting Rudyard Kipling organiseerde vanaf de begin jaren 80 in het najaar een kleinschalige verkoopmarkt van boeken in hun blokhut aan de Papenvoortse Heide. 
Daarna, heeft Winkelcentrum Kernkwartier in Nuenen Zuid jarenlang onderdak geboden, om deze inmiddels uitgebreide speelgoed en boekenbeurs, steevast in de maand November mogelijk te kunnen houden, tot aan de renovatie eind jaren 90.

Dat was voor de organisatie reden om eens goed naar het concept te kijken: Van de koude wintermaand november werd gewisseld naar de frisse lenteperiode: 2e Paasdag.

Van een beperkt aanbod naar een assortiment voor ieder wat wils! Een echte NEUZELMARKT.
Daarvoor heb je wel ruimte nodig, dus ging men op zoek naar een locatie: En zo begon een jarenlange traditie: zwervend door Nuenen, van hal naar loods en omgekeerd.

We begonnen in een grote loods op het industrieterrein, en we wisten: om het goed te kunnen organiseren, is dit de ruimte die we nodig hebben!
Tussen de ophaaldagen door werd alle tijd benut om alle spullen netjes te sorteren. Kapotte, vieze of lelijke spullen verdwijnen meteen naar de vuilnisbelt. De Neuzelmarkt zou een nette en overzichtelijke markt worden, dat werd het streven.

Na eenmalig in een hal op het industrieterrein hebben gezeten, is de Neuzelmarkt 9 keer gehouden in de hal aan de Weverstraat van ‘Woningbouwvereniging Helpt Elkander’. (waar nu “het oog van Nuenen “ is.

In 2008 werd de Neuzelmarkt voor het eerst gehouden op een nog grotere locatie: De oude Boerenbond hal in de Hendrikstraat, waar nu “Hertog Jan Hof“ is. Helaas was dit maar voor één jaar, daarna is de Neuzelmarkt naar de oude Gemeentewerf aan de Berkenbos verhuisd, waar nu de kringloop Nuenen, en het “Atelier Nuenen” zit.
Vanaf 2010 naar de voormalige Intratuin kassen, aan de Berg, waar nu woningen staan.
In 2013 kregen we onderdak in het voormalige bedrijfspand van BKL, aan de Duivendijk, een top-locatie in het centrum. daar hebben we 3 jaar gebruik van mogen maken.

Het zoeken van een locatie werd een steeds groter probleem: oude bedrijfspanden en loodsen worden snel ontmanteld. Wetgeving en veiligheid eist dat ook oude/ tijdelijke locaties aan alle voorwaarden voldoet. Leegstaande panden, worden pas een maand van tevoren beschikbaar gesteld, en dat is te kort om voorbereidingen te kunnen starten.
Daarom heeft de commissie in 2015 besloten alvast te kijken naar de mogelijkheid om de markt voortaan, ook in deze uitgebreide vorm, te realiseren op het eigen terrein.
Samen met de Gemeente en de buren zijn we tot goede afspraken gekomen, en in 2016 is voor het eerst in heel veel jaren, de markt weer terug, daar waar het begon: in en rond de blokhut aan de Papenvoortse Heide.

De Neuzelmarkt blijft groeien in alle opzichten,  zowel qua  bezoekersaantallen, de bekendheid in de regio, als ook de Neuzelmarkt commissie.
Met de 11 leden die het achter de schermen organiseren werken wij er hard aan, om de goede naam te blijven waarmaken: wij zijn de best gesorteerde Neuzelmarkt uit de Regio, en sinds 2016: ook de enige midden in de bossen!

Overzicht van onze omzwervingen door Nuenen:

vanaf 2016:  Blokhut Scouting Rudyard Kipling, Papenvoortse Heide 5B
2013- 2014-2015  BKL bedrijfspand, Duivendijk
2012 Oude intratuin, berg – afgelast om veiligheidsredenen. 
2010- 2011 Oude intratuin, Berg 
2009 Oude gemeentewerf, Berkenbos (met pinksteren)
2008 Oude Boerenbond, Hendrikstraat
2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999 Hal aan de Weverstraat
1998 Hal industrieterrein Eeneind
Speelgoed en Boekenbeurs: Kernkwartier Nuenen Zuid
Start boekenbeurs: Blokhutterrein, Papenvoortse Heide 5b Nuenen